Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чому недопустимо декриміналізовувати проституцію в Україні?

Марія Дмитрієва тренерка з прав жінок

Усі статті

             Чи потрібно легалізувати проституцію в Україні?

             Почнемо з того, що поняття «секс робота» (яке зараз всі використовують) - це неправильне поняття, якого немає в міжнародному законодавстві. Існують поняття «проституція», «сексуальна експлуатація», «торгівля людей з метою сексуальної експлуатації». І проблема в тому, що до цього поняття «секс робота» відносять багато речей.  До нього входять і проституція, і виготовлення порнографії(що, до речі, прямо заборонено українським законодавством), і вебкамінг, і стрип-клуби.

             Проституція є формою насильства проти жінок. Якщо ми називаємо речі своїми іменами, тоді ми одразу розуміємо, що ми можемо декриміналізувати, а що не можемо. Відповідно, якщо ми розуміємо, що проституція є формою насильства проти жінок, ми маємо переглянути українське законодавство, яке зараз не передбачає покарання за цю форму насильства проти жінок.

             У нас не передбачено покарання для клієнтів жінок і дітей у проституції. Це йде в розріз нашому міжнародному зобов’язанню у сфері протидії торгівлі людьми і протидії насильству дітей. У нас є стаття в кримінальному кодексі, яка передбачає покарання за сутенерство, але вона, на жаль, дуже м’яка і дуже часто не застосовується там, де повинна.

             Також у нас є адміністративна відповідальність для осіб у проституції. І цю статтю потрібно скасувати, адже вона порушує їхні права. Про це феміністки в Україні, і я зокрема, кажемо не перший рік. Так само у нас повинні існувати програми виходу з проституції, які б були доступні, і які б забезпечували потреби жінок у той період, коли вони є вразливими, коли потребують безпеки і підтримки. Це потрібно для того, щоб вони безпечно могли вийти із цієї сфери і почали заробляти собі на життя у спосіб, який не наражає щодня на небезпеку бути зґвалтованими, пограбованими чи вбитими.

             Питання декриміналізації проституції в Україні не на часі вже 15 років тому, що вона була декриміналізована ще в 2006 році. Будь–які розмови про декриміналізацію секс роботи в Україні вони по суті не про зменшення відповідальності для жінок в проституції, вони про скасування відповідальності для сутенерів та торговців людьми.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X