Skip to main content

Авторська колонка

Чому закон про імпічмент лише посилить позиції Президента?

Анна Маляр Юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук

All articles

     Я хочу нагадати, що "імпічмент" - це дуже електорально вдячна тема, тим більше перед парламентськими виборами. Але від виборців приховують головне у цій темі.

     Прийняття закону про імпічмент в рамках чинної Конституції навпаки посилить позиції Президента. Розвінчую міфи...дочитайте, щоб не почуватися потім ошуканими.

     Насправді, у нас є закон, який врегульовує процедуру імпічменту. Це закон "Про регламент Верховної Ради". Глава 30 зазначеного закону має красномовну назву "Порядок дострокового припинення повноважень Президента України у зв’язку з неспроможністю виконання ним своїх повноважень за станом здоров’я, а також у разі усунення Президента України з посади в порядку імпічменту". У зазначеній главі детально прописано процедуру імпічменту на виконання відповідної норми Конституції В реальності реалізацію імпічменту унеможливлює встановлена Конституцією процедура, а не відсутність Закону про імпічмент. І новий закон ніяк не спростить цю процедуру.

    Судіть самі: Для ухвалення рішення Верховної Ради про імпічмент необхідно три умови:

        1) три чверті голосів від конституційного складу ВРУ;

        2) висновок Конституційного суду щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент;

        3) висновку Верховного Суду про те, що діяння, у яких звинувачується президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

    От саме цю процедуру з трьох компонентів практично неможлив виконати. Тому, якщо депутаті щирі у намірах - тобто, хочуть зробити процедуру імпічменту реальною, то треба змінювати Конституцію, а не приймати закон, який закріпить де-факто нереальну для виконання процедуру імпічменту та зміцнить позиції президента. Адже формально інститут імпічменту буде закріплений у законодавстві – у Конституції та спеціальному законі, але реалізувати його на практиці шансів не буде. Бо назбирати близько 340 голосів у парламенті та об’єднати проти президента Конституційний і Верховний суди не змогли навіть щодо Януковича, чиї злочини були очевидними.

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X