Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чому закон про імпічмент лише посилить позиції Президента?

Анна Маляр Юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук

Усі статті

     Я хочу нагадати, що "імпічмент" - це дуже електорально вдячна тема, тим більше перед парламентськими виборами. Але від виборців приховують головне у цій темі.

     Прийняття закону про імпічмент в рамках чинної Конституції навпаки посилить позиції Президента. Розвінчую міфи...дочитайте, щоб не почуватися потім ошуканими.

     Насправді, у нас є закон, який врегульовує процедуру імпічменту. Це закон "Про регламент Верховної Ради". Глава 30 зазначеного закону має красномовну назву "Порядок дострокового припинення повноважень Президента України у зв’язку з неспроможністю виконання ним своїх повноважень за станом здоров’я, а також у разі усунення Президента України з посади в порядку імпічменту". У зазначеній главі детально прописано процедуру імпічменту на виконання відповідної норми Конституції В реальності реалізацію імпічменту унеможливлює встановлена Конституцією процедура, а не відсутність Закону про імпічмент. І новий закон ніяк не спростить цю процедуру.

    Судіть самі: Для ухвалення рішення Верховної Ради про імпічмент необхідно три умови:

        1) три чверті голосів від конституційного складу ВРУ;

        2) висновок Конституційного суду щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент;

        3) висновку Верховного Суду про те, що діяння, у яких звинувачується президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

    От саме цю процедуру з трьох компонентів практично неможлив виконати. Тому, якщо депутаті щирі у намірах - тобто, хочуть зробити процедуру імпічменту реальною, то треба змінювати Конституцію, а не приймати закон, який закріпить де-факто нереальну для виконання процедуру імпічменту та зміцнить позиції президента. Адже формально інститут імпічменту буде закріплений у законодавстві – у Конституції та спеціальному законі, але реалізувати його на практиці шансів не буде. Бо назбирати близько 340 голосів у парламенті та об’єднати проти президента Конституційний і Верховний суди не змогли навіть щодо Януковича, чиї злочини були очевидними.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X