Skip to main content

Авторська колонка

Чому майже неможливо встановити, хто давав наказ вбивати на Майдані?

Володимир Фесенко Директор Центру політичних досліджень "Пента"

All articles

          Розслідування справ Майдану тривають досі. Мало хто знає, та по деяких епізодах є навіть покарані. Але от питання чому так довго? Є кілька пояснень.

          Перше і головне пояснення – це дуже величезна справа. По цій справі проходять тисячі свідків, сотні фігурантів (при чому головні фігуранти, по яким мають бути звинувачення – закордоном). Це основна причина гальмування процесу розслідування.

          По-друге, тут сотні епізодів, за якими треба провести перевірки, експертизи. Враховуючи, як у нас не швидко працює правова система, то дивуватися немає чому. Проте, оскільки це комплексна справа, по деяких рядових виконавцях, по Беркутівцях наприклад, вже є вироки. Звісно, були дивні ситуації, коли обвинувачені були випущені на свободу, і згодом потрапляли закордон.

          Питань багато, але головна причина у тому, що це важка праця за обсягами розслідування. Звісно, ще однією ключовою причиною є те, що головні фігуранти закордоном. Це не дає пришвидшити розслідування: хто давав накази про вбивства людей і про розгін студентів. Я боюсь, що встановити, хто давав накази вбивати людей зараз майже неможливо.

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X