Skip to main content

Авторська колонка

Коронавірус, паніка, бунти. Міфи і правда

Руслан Бортник директор ”Українського інституту аналізу і менеджменту політики”

All articles

        Ситуація з бунтом в Нових Санжарах і Чернівцях цілком зрозуміла. Суспільство злякане тому, що воно не відчуває сьогодні себе захищеним, а дії влади достатніми для забезпечення цього захисту. Саме тому суспільство реагує за межами цивілізованої реакції, за межами гуманізму.

        Звичайно, цими речами ще й експлуатують політики і центрального, і регіонального розливу. Цього року у нас місцеві вибори. Багато хто хоче розіграти карту провінційного патріотизму, показати, що він патріот конкретного селища, вулиці, навіть під’їзду. З чого і випливають такі ризикові наслідки.

        Але все ж таки, корінь цієї проблеми - неефективна державна інформаційна політика і недостатні дії влади. Якщо є хворі люди, держава має переконувати всіх, що вжито всі належні заходи для дезінфекції, для забезпечення захисту людей – тоді не буде таких бунтів. А коли люди відчувають себе наодинці з цією проблемою, розуміють, що можуть стати наступними носіями хвороби, тоді вони реагують подібним чином.

        У влади немає системи реагування. Потрібно було зібрати всіх лікарів-інфекціоністів, можливо на лекторну нараду, і провести інструктаж. Теж саме і з силовиками. Треба було зібрати їх і провести певний інструктаж. Потрібно, аби всі розуміли, що робити у конкретних випадках, пов’язаних з коронавірусом. Зараз немає ні інструктажу, ні системи реагування, ні контролю над цим.

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X