Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Коронавірус, паніка, бунти. Міфи і правда

Руслан Бортник директор ”Українського інституту аналізу і менеджменту політики”

Усі статті

        Ситуація з бунтом в Нових Санжарах і Чернівцях цілком зрозуміла. Суспільство злякане тому, що воно не відчуває сьогодні себе захищеним, а дії влади достатніми для забезпечення цього захисту. Саме тому суспільство реагує за межами цивілізованої реакції, за межами гуманізму.

        Звичайно, цими речами ще й експлуатують політики і центрального, і регіонального розливу. Цього року у нас місцеві вибори. Багато хто хоче розіграти карту провінційного патріотизму, показати, що він патріот конкретного селища, вулиці, навіть під’їзду. З чого і випливають такі ризикові наслідки.

        Але все ж таки, корінь цієї проблеми - неефективна державна інформаційна політика і недостатні дії влади. Якщо є хворі люди, держава має переконувати всіх, що вжито всі належні заходи для дезінфекції, для забезпечення захисту людей – тоді не буде таких бунтів. А коли люди відчувають себе наодинці з цією проблемою, розуміють, що можуть стати наступними носіями хвороби, тоді вони реагують подібним чином.

        У влади немає системи реагування. Потрібно було зібрати всіх лікарів-інфекціоністів, можливо на лекторну нараду, і провести інструктаж. Теж саме і з силовиками. Треба було зібрати їх і провести певний інструктаж. Потрібно, аби всі розуміли, що робити у конкретних випадках, пов’язаних з коронавірусом. Зараз немає ні інструктажу, ні системи реагування, ні контролю над цим.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X