Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Денісова закликала ООН перевірити дотримання Росією прав кримських татар, затриманих у Бахчисараї. ВІДЕО

На фото затримані: Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Рустем Сейтумеров, Амет Сулейманов

Для перегляду відео натисніть на зображення

Для перегляду відео натисніть на зображення

Омбудсмен України Людмила Денісова закликала моніторингову місію ООН здійснити виїзд на територію анексованого Криму, де 11 березня силовики провели масові обшуки і затримання кримських татар. Про це Денісова написала у своєму Facebook.

За її словами, місія ООН повинна перевірити дотримання прав і умови утримання українських політв'язнів.

"Закликають представників моніторингової місії ООН з прав людини здійснити виїзд на територію тимчасово окупованого Криму, щоб перевірити дотримання прав і умови утримання незаконно затриманих громадян України", - написала Денісова.

За її словами, під час обшуку незаконно затриманому тяжкохворому Амету Сулейманову та Рустему Сейтмеметову силовики підкинули «заборонені» книги. Крім того, у будинку Айдера Сулейманова слідчі дії проходили без його присутності. Наразі, до всіх затриманих не допускають адвокатів.

«Наголошую, що безпідставні слідчі дії проводяться з порушенням прав і свобод людини і громадянина. Зокрема, порушено право на захист, на недоторканість житла та приватність», - написала омбудсман.

Денісова наголосила, що переслідування кримських татар окупантами відбувається на релігійному підґрунті.

«Своїми незаконними діями ФСБ РФ порушили національне законодавство України, зокрема статті 30, 31, 32 Конституції України, а також статті 5, 8, 9 та 13 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод», - зазначила вона.

Також омбудсман звернулася до уповноваженого з прав людини Російської Федерації Тетяні Москальковой "перевірити підстави затримання громадян України, а також забезпечити право на захист та справедливий суд".

Нагадаємо, 11 березня в Бахчисараї  у Криму російські силовики провели обшуки у семи кримських татар. Внаслідок обшуків були затримані 4-ро кримських татар за підозрою в організації діяльності терористичної організації й участь в її діяльності".

ФСБ РФ затримали журналіста телеканалу ATR Сейтумера Сейтумерова, журналіста ініціативи "Кримська солідарність" Амета Сулейманова, Османа Сейтумерова та Рустема Сейтмеметова. Всім затриманим інкримінують статтю 205.5 Кримінального кодексу Росії, а саме участь у "Хізб ут-Тахрір".

Всього у 2019 році російські силовики здійснили в окупованому Криму 80 обшуків, 126 затримань та 282 арешти. Зокрема, 62 обшуки силовики провели в будинках кримських татар.

 

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Крим

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

Пані Олеся стоїть на руїнах власного будинку у селищі Мощун на Київщині і не стримуючи сліз розповідає як вже вдруге в житті її звільнил...

X