Skip to main content

ПОДІЇ

Не радіоактивний, але небезпечний: окрім Києва в диму потонули Дніпро, Житомир та Запоріжжя. ФОТО

Україна потонула у підозрілому смозі. Окрім задимлення в Києві, аналогічний природний катаклізм зафіксували й в інших українських містах, зокрема у Дніпрі та Запоріжжі. При цьому в деяких з них є перевищення концентрації пилу в повітрі.

В Запоріжжі до місцевого обласного лабораторного центру МОЗ України через задимлення звернулися понад 150 осіб.

"Перші результати досліджень атмосферного повітря свідчать про перевищення у 2,9 раза граничнодопустимої концентрації вмісту сірковуглецю в атмосферному повітрі", – заявили в Запорізькому обласному лабораторному центрі.

В Запорізькій ОДА відзначили, що на даний час на території області надзвичайних ситуацій, які могли б призвести до задимленості атмосферного повітря такого масштабу, не зареєстровано. 

У Житомирі у повітрі зафіксували перевищення вмісту діоксиду азоту та сірчистого ангідриду, що пов’язують із викидами автомобільного транспорту.

Про це інформує Житомирський обласний лабораторний центр у Facebook.

«Відповідно до отриманих результатів встановлено перевищення вмісту діоксиду азоту та сірчистого ангідриду в моніторингових точках на вул. Покровській та Майдані Соборному. Вказані перевищення, найімовірніше, мають місце внаслідок надмірних викидів автомобільним транспортом і зазвичай є складовими його продуктів згоряння», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що дослідження атмосферного повітря здійснювалося 17 квітня у чотирьох різних пунктах по місту.

Проблеми з повітрям виявили і в Дніпрі. В обласному гідрометеорологічному центрі підтвердили, що рівень забруднення повітря дрібнодисперсним пилом перевищує норму. Це може бути викликано сухою погодою і сильним вітром, пише vgorode.

В Дніпропетровській ОДА теж заперечили, що задимлення пов'язано з пожежами в Зоні відчуження, а викликано особливими погодними умовами. По можливості, жителям міста слід залишатися вдома і не відкривати вікна. Про це заявив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко.

Начальник інспекції з благоустрою Руслан Мороз повідомив, що в місті джерела забруднення повітря відсутні. Однак в ДСНС Дніпропетровської області повідомили про виникнення більш десятка пожеж на території області, що могло викликати задимлення повітря.

В Українському гідрометцентрі навпаки, вважають, що задимлення в містах в центральній Україні може бути пов'язане ж пожежею в Чорнобильській зоні та задимленням у Києві.

За даними сайту IQAir, у Києві станом на 18:00 17 квітня ситуація покращилася і дим почав розсіюватися, але  середній рівень забруднення повітря становить 130 AQI США. Це майже в три рази перевищує допустиму безпечну норму в 50 AQI США.

Найбільше забруднення спостерігається на вулиці Тростянецькій в Дарницькому районі. Там індекс якості повітря становить 143 AQI США (шкідливо для вразливих груп). Сильне забруднення спостерігалося також на вулиці Січових стрільців у Шевченківському районі, в Оболонському районі - в районі Осокорків  і на проспекті Науки.

Сервіс рекомендує киянам не займатися спортом на вулиці, одягати захисні маски, не відкривати вікна, а також користуватися очисниками повітря.

Зазначається, що якість повітря нормалізується до суботи, 18 квітня.

МОЗ,у свою чергу зазначає, що густий смог, який накрив з 16-го квітня Київ, хоч не радіоактивний, проте становить загрозу для здоров’я жителів міста.

«Цей дим може спричинити головний біль, кашель, проблеми з диханням, подразнення очей, запалення слизової оболонки носа і гортані, а також низку захворювань і алергій… У разі появи симптомів отруєння продуктами горіння негайно зверніться до лікаря», — закликали у МОЗ.

Медики рекомендують якомога більше часу проводити вдома, пити 2-3 літри води на добу, не відчиняти вікон та проводити вологе прибирання.

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

 15-річна Діана Кобзар, 17-річний Вітя Азаров та 15-річна Ангеліна Фадєєва – усі вони зникли на тимчасово окупованих територіях Хер...

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Камілу Неронову з Харківщини. Дівчинка мешкала у прикордонному з росією селищі міського типу Козача Лопан...

Ми розшукуємо 13-річного Ваню Горбачевського, який зник у тимчасово окупованому Скадовську 1-го червня 2023-го року. Якщо ви знаєте б...

Службі розшуку дітей вдалося встановити ймовірне місцезнаходження Маргарити Носової. Ще два роки тому про зникнення дівчинки повідоми...

Напередодні, о 20:32, у 12-типоверховому житловому будинку на пр. Перемоги у Харкові сталася пожежа. Горіла одна з квартир на першому по...

X