Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Скандал із немовлятами від сурогатних матерів: омбудсман Денісова закликала МЗС допомогти батькам забрати своїх дітей. ВІДЕО

Для перегляду відео натисніть на зображення

Україна потрапила в епіцентр скандалу, на цей раз через дітей, народжених сурогатними українськими матеріями.

У соціальних мережах та на офіційному сайті однієї з київських клінік оприлюднили відеоролик, у якому розповіли, що 46 немовлят, народжених  методом сурогатного материнства, наразі перебувають в київському готелі, котрий належить клініці.

Біологічні батьки малечі  іноземці. Проте вони не можуть забрати своїх дітей через карантин і загальне закриття кордонів.

Інформація викликала суспільний резонанс, до малюків навідалася омбудсман і правозахисники.

Уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова зазначила, що таке відео підтверджує, що ситуація з наданням послуг сурогатного материнства такою клінікою є масовою і системною в країні, а технології сурогатного материнства рекламуються і представляються як "товар високої якості".

"Це свідчить про те, що державою не вживається всіх належних заходів щодо захисту прав дітей та гідне ставлення до них, а Україна стає країною-донором народження для іноземців дітей, долю яких вона не може проконтролювати», - сказала вона.

Денісова розповіла, що зараз у готелі перебуває  51 немовля, з них 15 дітей  з батьками. Вони встигли приїхати, однак виїхати вони не можуть через карантин. Решта ж батьків не змогли приїхати з цією самої причини.

За словами омбудсмана, на всіх малюків виписані свідоцтва про народження. Батьки всіх дітей є іноземними громадянами з різних держав: Китай, Англія, Болгарія, Німеччина, Іспанія, Франція, Румунія, США.

За даними клініки, на разі в Україні понад 100 дітей у центрах репродуктивної медицини чекають на своїх батьків. Якщо карантин продовжать, в клініках побоюються, що таких малюків стане тисячі.

Омбудсман звернулася до Нацполіції, МОЗ,  МЗС та Мінсоцполітики, аби вирішити цю ситуацію і повернути дітей батькам.  

В МЗС вже відреагували і спробують допомогти, налагодивши зв’язок між батьками, клінікою, диппредставництвами в державах.

«Ми запровадимо механізм для того, щоб забезпечити право кожної дитини на виховання у родині», - зауважила Денісова.

За словами омбудсмана, на разі із дітьми усе добре,  малюки лежать в боксах в одній кімнаті під прицілом камер відеоспостереження, і про них піклуються фахівці.

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

“Від обміну до обміну”, “Третю весну росту без тата”, “Не мовчи – полон вбиває”… З такими гаслами сотні людей вийшли у Києві на мирну ак...

Бородянка – один з найбільш постраждалих населених пунктів на Київщині. Місцеві жителі розповідають, що на початку повномасштабного втор...

Пані Віторія стоїть на руїнах маминої хати у селі Мощун під Києвом і ледь не з сльозами на очах пригадує перші дні повномасштабної війни...

Жителі села Кухарі на Київщині, які майже з перших днів повномасштабної війни опинились в епіцентрі бойових дій, розповіли про пережиті ...

Посад-Покровське - один з найбільш постраждалих під час війни населених пунктів у Херсонській області. Колись красиве і квітуче село рос...

X