Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Законопроєкт про медіа - це закон не для захисту журналістів, - НСЖУ. ВІДЕО

Для перегляду відео натисніть на зображення

Журналістська спільнота наполягає, щоб  законопроект «Про медіа» був знятим через системні загрози свободі слова. Національна спілка журналістів України організувала прес-конференцію, де обговорювали всі ризики законопроекту. Там побували і журналісти «Магнолії-ТВ».

Спікери наголосили, що проект закону «Про медіа» - це не закон для захисту медіа. Це не про посилення захисту, не про права журналістів, не про державні гарантії незалежності, а про захист влади від журналістів, про санкції, про контроль за поширенням інформації і думки.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко зазначив, що в тексті нового документу не враховано жодної з пропозиції, поданої НСЖУ. Також автори законопроекту пропонують скасувати низку інших законів, в тому числі - тих, які гарантують права журналістів чи забезпечують економічні засади діяльності медіа.

Журналісти підготували колективне звернення до влади, аби відхилили законопроект «Про медіа». На думку підписантів, він порушує право на свободу вираження поглядів, гарантовані Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод.

Верховна Рада ж опублікувала текст доопрацьованого законопроєкту, який  передбачає введення у дію так званого "Кодексу роботи ЗМІ".

Головним органом, який здійснюватиме нагляд за медіаринком, буде Національна рада з питань ТБ і радіомовлення. Цей орган здійснюватиме реєстрацію медіа, в тому числі  онлайн-ЗМІ. Він буде як реєструвати ЗМІ, так і скасовувати реєстрацію медіа, діяльність якого порушує закон.

Нацрада матиме змогу звертатися до власників платформ загального доступу до інформації (у тому числі іноземних, наприклад YouTube, Facebook) з вимогою обмежити доступ до інформації, яку поширюють медіа, до яких були застосовані санкції.

Також Нацрада отримає право звертатися до власників пошукових систем, у тому числі іноземних, із вимогою виключення або блокування в результатах пошуку або каталогах інформації, які підпали під санкції в Україні.

НСЖУ очікує від Верховної Ради України і президента Зеленського законопроектів, які будуть дійсно спрямовані на посилення захисту прав журналістів.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

X