Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Кожна 10-та жінка потерпає від насильства в армії, а говорять про це – одиниці, - «Amnesty International». ВІДЕО

Служба в армії – це давно не лише чоловіча справа, до служіння Батьківщині все більше долучаються жінки. Та окрім обовязку перед державою, частині з них доводиться стикатися ще й дискримінацією і навіть більше – насильством.

Іще 2010 року Науково-дослідний центр гуманітарних проблем ЗСУ підтвердив, що кожна десята жінка стикалася із сексуальним домаганням в армії. А от звертаються по допомогу одиниці.

Це підтвердила зокрема у коментарі «Магнолія-ТВ» виконавча директорка «Amnesty International» в Україні Оксана Покальчук.

«Ми розуміємо, що випадки насильства були, є і, скоріш за все, будуть. Випадків цих не стало більше, ми просто їх бачимо. І це позитивна сторона, що жінки починають захищати свої права, говорити про це». Негативна сторона, це попри те, що жінки проявляють неабияку силу у тому, щоб захищатися свої права, ми бачимо лише тих, хто змогли говорити, а скільки тих, хто нікому не сказали, а скільки тих, хто звільнилися і пішли із Збройних сил. І ЗСУ втратили експертних жінок, які просто пішли, бо не змогли добитися справедливості», - сказала вона.

Нагадаємо, вперше справа про сексуальне домагання в українській армії вийшла на публічну площину 2018 року. Військова Валерія Сікал не побоялася розповісти широкому загалу, що її домагався командир військової частини А-1358 Віктор Іванів.

За заявою Валерії в грудні 2018 року відкрили кримінальну справу, втім вона так і не потрапила до суду, попри те, що всі слідчі дії завершили.

«Дуже шкода, що такі справи не рухаються з місця. Попри формальні заяви від керівництва ЗСУ, ми, насправді, реальних кроків далі не бачимо, ні в суді ні в тій самій прокуратурі», - підкреслила правозахисниця.

Випадків про сексуальні домагання чи дискримінацію жінок у ЗСУ, які набули суспільного розголосу,  зовсім небагато.

Із останніх - Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак доручив провести службову перевірку через скаргу жінки-військовослужбовця Ольги Деркач на керівника військкомату Чернігівщини, який начебто домагався до неї та її колег, коли вони відмовляли йому - почав цькувати жінок. У Генштабі ЗСУ наразі заявили, що розслідування розпочали.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Мар’яно Гарсіа Калатаюд – громадянин Іспанії. Майже все життя чоловік прожив на своїй батьківщині, але у 2014 році він переїхав до Украї...

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

X