Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Після інтернатів діти виходять зовсім неадаптованими до дорослого життя, - експертка. ВІДЕО

Правозахисники закликають владу «не ставити хрест» на реформі інтернатів та будинків дитини, передбаченій Національною стратегією реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

Очікувалося, що всі заклади інтернатного типу будуть ліквідовувати, а натомість відкривати будинки сімейного типу.

Втім, нещодавно за розпорядженням Кабміну з’явився законопроект, яким хочуть внести зміни у документ та відкласти реформу інтернатів та будинків дитини аж до 2026 року.

Голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» Дар’я Касьянова розповіла «Магнолії-ТВ», чим небезпечні інтернатні заклади для дітей та зупинка реформи.

 «Дитина виходить зовсім неадаптована, несоціалізована до дорослого життя. Часто діти з інтернатів виходять із таким споживацьким ставлення до життя, мовляв «мені всі винні», тому я нещасний. В інтернаті дитину тривалий час стигматизують і порушують її права, що вона повинна постійно випрошувати і доказувати, що вона нещасна і її потрібна допомога. Діти, які виходять із інтернату – нікому не потрібні, зокрема державі. Коли дитина досягає повноліття, держава перестає цікавитися нею, хоча це ще по суті дитина у 18 років», - розповіла вона.

Мало того, як доказує статистика, випускники інтернатних закладів своїх дітей також віддають в інтернати.

«Це ненормально. Це реплікація сирітства по суті, і це коло не переривається», - зазначила Дар’я Касьянова

Втім, з іншого боку, експертка наголосила, що держава має докласти всіх зусиль, аби підтримати сімю в труднощах і діти росли у своїй родині та не потрапляли до інтернатів.

«І сама велика задача реформи – це розвиток мережі послуг допомоги для сімї з дитиною. Там, де родина потребує допомоги психолога, логопеда, денного центру, центра підтримки сімї і дитини, вони могли звернутися за місцем проживання і отримати цю послугу, щоби дитина не потрапила в інтернат», - підкреслила експертка з прав дитини.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

Пані Олеся стоїть на руїнах власного будинку у селищі Мощун на Київщині і не стримуючи сліз розповідає як вже вдруге в житті її звільнил...

X