Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Місія ООН рекомендує Україні негайно прийняти закон про захист нацменшин і їхніх мовних прав

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини рекомендує Україні негайно прийняти закон про захист національних меншин та їхніх мовних прав.

Про це йдеться в доповіді місії.

Із 1 серпня 2020 по 31 грудень 2021 року Управління верховного комісара з прав людини задокументували 18 нових випадків нападів на журналістів та інших працівників медіа, правозахисників, цивільних і політичних активістів, лесбіянок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсексуалів (ЛГБТІ ) або їх прихильників, представників національних меншин і політичних діячів з опозиційних політичних партій, що вважаються "проросійськими".

У цьому контексті місія також висловила стурбованість відсутністю прогресу в розслідуванні більшості раніше задокументованих нападів, зокрема на ромів.

"Протягом звітного періоду УВКПЛ відзначило інциденти використання риторики ненависті і погроз щодо національних меншин, в тому числі угорців і іноземних студентів, а також людей, які, як вважається, займають проросійську позицію через використання ними російської мови або критичних зауважень про закон про державну мову", - йдеться у звіті.

Також у зв'язку зі сплеском нападів і погроз на ґрунті ненависті на адресу критиків мовного закону, який набрав чинності 16 січня, місія закликає Україну оперативно прийняти закон і захистити права нацменшин та їхніх мов.

"Розробити без затримок і на основі тісних консультацій з гендерно збалансованим представництвом національних меншин проєкт закону про захист національних меншин та особливо їхніх мовних прав", - таку рекомендацію дано уряду і парламенту, - рекомендує місія.

Державним і місцевим органам влади місія радить негайно і публічно засуджувати всі випадки риторики ненависті, підбурювання до насильства і дискримінації щодо яких би то не було груп, а також забезпечити ефективне, оперативне і неупереджене розслідування всіх злочинів на ґрунті ненависті з урахуванням кримінальних мотивів та інших обтяжуючих обставин.

Разом з тим у доповіді також висловлюється стурбованість рішенням самопроголошеної влади на непідконтрольній території ввести російську мову як офіційну в освітніх закладах.

Місія закликає збройні групи самопроголошених "республік" утримуватися від будь-яких заходів, що перешкоджають вивченню української мови та мов національних меншин на окремих територіях Донецької та Луганської областей.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Пані Олеся стоїть на руїнах власного будинку у селищі Мощун на Київщині і не стримуючи сліз розповідає як вже вдруге в житті її звільнил...

За десять місяців після підриву Каховської ГЕС росіяни опублікували відео цього страшного воєнного злочину. Крім цього, в мережу злили і...

“Від обміну до обміну”, “Третю весну росту без тата”, “Не мовчи – полон вбиває”… З такими гаслами сотні людей вийшли у Києві на мирну ак...

Бородянка – один з найбільш постраждалих населених пунктів на Київщині. Місцеві жителі розповідають, що на початку повномасштабного втор...

Пані Віторія стоїть на руїнах маминої хати у селі Мощун під Києвом і ледь не з сльозами на очах пригадує перші дні повномасштабної війни...

X