Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Рада остаточно узаконила право чоловіків на «декретну відпустку»

Відтепер тата в Україні зможуть брати «декретну відпустку»при народженні дитини.

Верховна Рада напередодні ухвалила відповідний законопроєкт.

Нормативний документ дозволяє українським чоловікам оформити відпустку при народженні дитини до 14 календарних днів за рахунок роботодавця.

Така відпустка може надаватися чоловікові, дружина якого народила дитину, або батькові дитини в разі, якщо він навіть не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, але якщо вони спільно проживають.

Окрім того, таке право мають бабусі чи дідусі або інший повнолітній родич дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір'ю (батьком). Право на таку відпустку, відповідно до документу, має лише одна особа.

Крім цього, документом передбачаються рівні права батька і матері на відпустку з догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

Як стверджували автори законопроєкту, його метою є припинення дискримінаційного підходу, за яким право батька на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку розумілося як похідне від права матері на таку відпустку, тобто лише мати могла делегувати право на відпустку батькові чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.

Законом також внесено зміни до Кодексу законів про працю та закон про відпустки і закріплено на законодавчому рівні право для чоловіків на встановлення скороченого робочого часу в разі виховання дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також в разі наявності дітей у віці до 14 років або дитини з інвалідністю. Раніше це право передбачалося тільки для жінок.

Тепер проєкт закону має підписати спікер парламенту та президент.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Мар’яно Гарсіа Калатаюд – громадянин Іспанії. Майже все життя чоловік прожив на своїй батьківщині, але у 2014 році він переїхав до Украї...

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

X