Skip to main content

Авторська колонка

Чи потрібно закривати проросійські телеканали в Україні?

Богдан Буткевич журналіст, політичний аналітик

All articles

              Закривати так звані проросійські канали безумовно потрібно. Україні давно потрібно було вже прийняти відповідне законодавство. Держава має закривати рота таким телеканалам. І це немає ніякого стосунку до свободи слова.

               В усі часи всі агресивні тоталітарні держави ховали агресивні дії за «свободою слова». Гарний приклад – знаменита історія про радіостранцію «Свободная Британия», яка діяла у Другій світовій війні, і яку насправді робило німецьке пропагандистське відомство. І багато британців дійсно думали, що це справжня британська станція. Насправді, радіомовлення було на 40% - німецькою пропагандою, і ось саме так і працюють проросійські канали.

              А тепер, що стосується каналу «Наш». Його власник, Вадим Новинський, – бізнес партнер Рената Ахметова, тому закрити його страшно для Володимира Зеленського. Відповідно, я думаю, що до закриття каналу не дійде, на жаль.

              Що стосується петиції на сайті Президента про закриття проросійських каналів. У ній абсолютно немає сенсу. Адже це не прерогатива президента. Наприклад, ситуація з каналами Медведчука. З одного боку, дуже добре, що їх закрили. Але є інша проблема, що, можливо, ці рішення будуть поставленні в судовому порядку під сумнів. Оскільки РНБО не має права накладати санкції на українських громадян. І, на жаль, закриття таких каналів дуже небездоганне з судової точки зору. Те, що канали закрили беззаперечно чудове рішення, але проблема в тому, як їх закрили. Я не думаю, що на цю петицію хтось буде реагувати. Президент Володимир Зеленський зробить з нею так само, як із іншими схожими  петиціями – віддасть на опрацювання в Кабінет міністрів. Проте, це не означає, що петиції не треба робити. Звісно, треба. Державі треба прийняти чіткі законодавства про колабораціонізм, про інформаційний вплив тощо…  

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X