Skip to main content

ЗЛОЧИНИ

Міністр МВС Денис Монастирський: загарбники дійсно рили окопи у Рудому лісі

Російські окупанти будували фортифікаційні споруди в пункті тимчасової локалізації радіоактивних відходів (ПТЛРВ) "Рудий ліс" у зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції, де фіксується максимальний рівень радіоактивного забруднення, повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський. Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Для мене це також було цікаво - чи справді ця неспроможність командирів РФ може досягти того, щоб копати окопи там (у Рудому лісі - ІФ). Підтверджую цей факт… Ми зупинялися біля Рудого лісу. Справді бачили там і окопи, і залишки їхнього перебування. Фон там перевищений у сотні разів", - сказав Монастирський на брифінгу в Гостомелі Київської області в п'ятницю.

За його словами, це свідчить про те, що окупанти отримали дуже високий рівень радіаційного опромінення. "Ми були на станції, де жили орки. На самій станції, в кімнатах, де вони перебували, підвищений радіаційний фон. Пісок, який вони збирали й набивали ним мішки, - підвищений радіаційний фон. Щоб ви розуміли: радіаційний фон підвищений там у десятки разів. … Це факт – усі вони, хто проходив через Чорнобильську зону, отримали надзвичайно високий рівень опромінення", - сказав міністр внутрішніх справ.

Він також зазначив, що те саме стосується і техніки окупантів, яка була там. "Вони забрали навіть розбиту свою техніку з Чорнобильської зони - вона також, з упевненістю можу сказати, отримала велике опромінення. І сьогодні, хоч би хто з росіян чи білорусів сів на цю техніку або той, хто її ремонтуватиме, отримає суттєве опромінення. Ну й результати ми знаємо", – сказав Монастирський.

Як повідомлялося, війська РФ залишили зону ЧАЕС 31 березня після п'ятитижневого перебування в ній з моменту захоплення на початку війни 24 лютого. Зараз там працюють українські військові, які, зокрема, здійснюють розмінування.

З'явилася інформація, що під час перебування в зоні російські військові будували фортифікаційні споруди на великій площі, яка зараз уточнюється, зокрема в Рудому лісі - найбруднішій точці зони.

На думку голови Державного агентства з управління зоною відчуження Євгена Крамаренка, під час відходу від Києва російські війська через Чорнобиль вивели близько 10 тисяч одиниць важкої техніки, вона, як і військові, могла бути радіаційно заражена під час руху небезпечною територією. За його словами, з часу аварії 1986 року основний шар радіонуклідів, що тоді ліг на ґрунт, вже на 30-40 см спустився під землю, а будь-які земляні роботи порушують природний бар'єр, яким ґрунт і є.

"Солдати самі додатково опромінилися і забрали з собою частинки цього ґрунту, тому можуть опромінювати інших… Окопів багато, в різних місцях. Поки що ми розуміємо, що найнебезпечніше місце – це Рудий ліс. За 24 години перебування там, якщо не рухатися, людина отримає річну дозу опромінення. Якщо збільшує свою активність і порушує верхній шар ґрунту, то це в рази збільшується. Про стан тих солдатів зараз не знаю, вони поїхали до Білорусі. Це питання до тих лікарів", – розповів Крамаренко.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Київська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ворог продовжує наступальні дії на більшості напрямків. Найбільше бойових зіткнень відбувається в Донецькій області, конкретно – на Покр...

Вісімсот вісімнадцята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Протягом минулої доби загалом відбул...

Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив у телеграм-каналі: " 02:15 Харків. Внаслідок нічного обстрілу БПЛА по чотирьом...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби під ворожим вогнем та авіаударами опинили...

Вночі та зранку росіяни здійснили 2 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 13 вибухів. Обстр...

X