Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Міністр МВС Денис Монастирський: загарбники дійсно рили окопи у Рудому лісі

Російські окупанти будували фортифікаційні споруди в пункті тимчасової локалізації радіоактивних відходів (ПТЛРВ) "Рудий ліс" у зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції, де фіксується максимальний рівень радіоактивного забруднення, повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський. Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Для мене це також було цікаво - чи справді ця неспроможність командирів РФ може досягти того, щоб копати окопи там (у Рудому лісі - ІФ). Підтверджую цей факт… Ми зупинялися біля Рудого лісу. Справді бачили там і окопи, і залишки їхнього перебування. Фон там перевищений у сотні разів", - сказав Монастирський на брифінгу в Гостомелі Київської області в п'ятницю.

За його словами, це свідчить про те, що окупанти отримали дуже високий рівень радіаційного опромінення. "Ми були на станції, де жили орки. На самій станції, в кімнатах, де вони перебували, підвищений радіаційний фон. Пісок, який вони збирали й набивали ним мішки, - підвищений радіаційний фон. Щоб ви розуміли: радіаційний фон підвищений там у десятки разів. … Це факт – усі вони, хто проходив через Чорнобильську зону, отримали надзвичайно високий рівень опромінення", - сказав міністр внутрішніх справ.

Він також зазначив, що те саме стосується і техніки окупантів, яка була там. "Вони забрали навіть розбиту свою техніку з Чорнобильської зони - вона також, з упевненістю можу сказати, отримала велике опромінення. І сьогодні, хоч би хто з росіян чи білорусів сів на цю техніку або той, хто її ремонтуватиме, отримає суттєве опромінення. Ну й результати ми знаємо", – сказав Монастирський.

Як повідомлялося, війська РФ залишили зону ЧАЕС 31 березня після п'ятитижневого перебування в ній з моменту захоплення на початку війни 24 лютого. Зараз там працюють українські військові, які, зокрема, здійснюють розмінування.

З'явилася інформація, що під час перебування в зоні російські військові будували фортифікаційні споруди на великій площі, яка зараз уточнюється, зокрема в Рудому лісі - найбруднішій точці зони.

На думку голови Державного агентства з управління зоною відчуження Євгена Крамаренка, під час відходу від Києва російські війська через Чорнобиль вивели близько 10 тисяч одиниць важкої техніки, вона, як і військові, могла бути радіаційно заражена під час руху небезпечною територією. За його словами, з часу аварії 1986 року основний шар радіонуклідів, що тоді ліг на ґрунт, вже на 30-40 см спустився під землю, а будь-які земляні роботи порушують природний бар'єр, яким ґрунт і є.

"Солдати самі додатково опромінилися і забрали з собою частинки цього ґрунту, тому можуть опромінювати інших… Окопів багато, в різних місцях. Поки що ми розуміємо, що найнебезпечніше місце – це Рудий ліс. За 24 години перебування там, якщо не рухатися, людина отримає річну дозу опромінення. Якщо збільшує свою активність і порушує верхній шар ґрунту, то це в рази збільшується. Про стан тих солдатів зараз не знаю, вони поїхали до Білорусі. Це питання до тих лікарів", – розповів Крамаренко.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Вчора, о10:10 ворог обстріляв КАБами Харків. Пошкоджені будівля установи, гаражі, автівки, приміщення залізниці, залізнична станція. Пос...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій облас...

Про це голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив у телеграм-каналі: Минулого вечора ворог тричі обстріляв Нікополь. Застосу...

Розпочалася сімсот дев’яносто восьма доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Протягом минулої доби...

За процесуального керівництва Київської та Новобаварської окружних прокуратур м. Харкова розпочато досудові розслідування за фактами пор...

X