Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

На Чернігівщині пенсіонер «не повівся» на дзвінок «ваш родич у біді» і подзвонив у поліцію. ВІДЕО

Шахраї дуже винахідливі і придумують різноманітні схеми, щоб видурити гроші у довірливих людей. Одна із найпоширеніших афер – «ваш родич у біді» -  досі залишає пустими гаманці багатьох українців.

На Чернігівщині поліцейські розгорнули з січня цього року інформаційно-просвітницьку кампанію, покликану вберегти заощадження людей від шахраїв. Вона почала давати перші результати.

Так, житель  Корюківки Петро Фесенко розпізнав телефонного шахрая і  поділився своїм досвідом, як вберегтися від шахрайської схеми «ваш родич у біді».

Чоловік розповів, що днями до нього завітав дільничний – попередив про шахрайські схеми і залишив листівку, де є інформація про найпоширеніші види шахрайства. І раптом – дзвінок: «Тату, я потрапив до поліції! Допоможи!».  Містянин одразу ж зрозумів, що це шахрай. Ну і відповів йому так, що той одразу трубку поклав.

Після розмови з шахраєм Петро Тимофійович набрав «102», щоб розповісти про подію та якось допомогти іншим людям вберегти заощадження від шахраїв. Продиктував і номер, з якого надійшов дзвінок. Оператор спецлінії поліції підтвердив, що чоловік діяв абсолютно правильно, та подякував йому за пильність.

Схожа історія на Чернігівщині трапляється не вперше. Нещодавно поділилася своєю історією з поліцейськими 69-річна мешканка села Троїцьке поблизу Новгорода-Сіверського. До жінки зателефонував незнайомець та назвався її онуком. Далі діяв за усталеною схемою «ваш родич у біді»: мовляв, хворий, раптово потрапив у лікарню, потребує грошей на операцію. Співрозмовник зажадав, аби жінка перерахувала 4 тисячі гривень на його мобільний телефон.

Коли селянка почула про гроші, то відразу зрозуміла, що з нею розмовляє шахрай. До того ж пильна пенсіонерка згадала застереження, які чула від поліцейських, читала у газеті й бачила неодноразово у Інтернеті. Відтак поклала слухавку. А після цього повідомила у поліцію.

Поліцейські радять, якщо отримуєте подібні дзвінки, не слід навіть підтримувати розмову. Одразу телефонуйте на «102» Також приділіть час своїм старшим родичам і літнім сусідам і розкажіть їм, як не потрапити на гачок шахраїв. 

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Чернівецька

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

"За минулу добу обстрілів м. Харків не зафіксовано. ▪️ Артилерійських та мінометних ударів ворога зазнали близько 15 населених пункті...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби противник обстрілював Берислав, Білозерку...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій обла...

Розпочалася сімсот дев’яносто третя доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Протягом минулої доби ...

За процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв ві...

X