Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чи треба карати ЗМІ за маніпуляцію?

Анна Маляр Юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук

Усі статті

Карати змі за маніпуляцію - це як?

       Коли люди без юридичної освіти закликають за щось нове карати, тобто за криміналізацію певної дії, вони абсолютно не уявляють, що кримінальне право - це наука точна, як математика. Неточною її роблять неуки в парламенті. Ідея карати ЗМІ за маніпуляції, як би це зрозуміло пояснити, не може бути реалізована в правовому полі. Хіба за принципом - "папір все стерпить" та керуючись нормою Конституції про відсутність відповідальності нардепів за результати голосування.

       Чому це технічно неможливо? Бо немає лінійки чи ваг, тобто однозначного і беззаперечного критерію, яким можна відділити маніпуляцію від не маніпуляції. Для того, щоб карати ЗМІ за маніпуляцію, потрібно спочатку в законі визначити - що ж таке маніпуляція. Тобто встановити критерії.

       Всі прекрасно розуміють, що за допомогою змі можна впливати на людей з метою нав"язування певних ідей, цінностей, форми поведінки. Але розуміти і довести в суді - це різні речі. Скажімо, те, що телеканал для заставок використовує дуже красивий музичний та відео ряд - це маніпуляція. Те, що ведучі на телеекранах красиві - маніпуляція. Навіть назва каналу - це вплив на свідомість. Назва статті - теж інструмент впливу. Репутація автора матеріалу - це вплив. Все, на сьогодні, що створює та передає інформацію - це маніпуляція. Навіть сторінки звичайних людей в соцмережах, накладні вії та одяг оверсайз. Нема маніпуляції лише у вбиральні. Там де людина наодинці з собою.

       Якщо почати карати ЗМІ за маніпуляцію, тоді треба просто заборонити ЗМІ. Бо я не бачила ще ЗМІ, який би не використовував ті чи інші інструменти впливу на аудиторію з різною метою. Як, власне, не бачила і людей, які б не хотіли справити краще враження про себе, ніж вони є, тобто маніпулювати. Тому треба визначитись, що ви хочете захистити. Якщо мізки і свідомість людей від стороннього впливу, тоді створіть їм нову релігію. А якщо ви хочете захистити державу від руйнівних інформаційних операцій ворога, тоді це не про заборону маніпуляцій як таких.

             Тоді треба:

  • -створювати потужну інформаційну альтернативу та противагу,
  • -створити систему миттєвої реакції на інформаційні диверсії РФ під прикриттям деяких наших змі,
  • - треба встановити критерії для визначення інформації, що посягає на безпеку нашої держави,
  • - треба прийняти закон про інформаційний режим в умовах війни,
  • - треба нарешті скоординувати інформаційні потоки органів державної влади та представників влади, бо сьогодні саме інформація від представників влади перетворює інформ.поле України в смітник та ослаблює критичне мислення людей.
Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X