Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Рада посилила відповідальність за напади на журналістів

Верховна рада проголосувала за основу законопроєкт №3633, який посилює відповідальність за вчинення кримінальних правопорушень щодо журналістів.

При цьому штрафи збільшили у 10 разів.

Так, за перешкоджання журналістській діяльності документом передбачено штраф від 8 500 до 17 000 гривень або арешт на строк до 6-ти місяців. Наразі штраф складає до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто лише 850 гривень.

За вплив на журналіста або переслідування працівника ЗМІ також каратимуть штрафами від 17 000 до 34 000. Також зловмиснику загрожує до 6-ти місяців арешту чи до 4-ох років обмеженням волі.

Якщо переслідування чи вплив на журналіста здійснювала службова особа з використанням свого службового становища, то йому загрожує, як мінімум штраф від 34 000 до 51 000 гривень, як максимум, обмеження волі на строк до 5-ти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-ох років або без такого.

Крім цього, позбавлення волі на строк від 7 до 14 років передбачається за погрозу вбивством, чи напад, чи побиття журналіста чи його близьких у зв'язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності. Раніше такий термін передбачався за такий злочин, вчинений організованою групою.

Як повідомили у НСЖУ,  за 9 місяців 2020 року в Україні зафіксовано 56 нападів на журналістів, минулого року їх було всього 75.  При цьому далеко не всі погрози і атаки потрапляють у ЗМІ.

Невеселу статистику нападів на журналістів має і «Магнолія-ТВ».

Так, вже 2 роки не можуть знайти нападника  на репортерку Анастасію Березій. Нагадаємо, під час зйомок ДТП  ще у грудні 2017 чоловік напав на дівчину, вирвав з рук мікрофон і викинув з мосту.

Справу зареєстрували швидко, і вже 8 лютого 18 року її передали до суду. Втім відповідач Андрій Головач перестав приходити на засідання і 5 вересня 2019 року його оголосили у розшук.

А про інший напад на ту ж саму журналістку відреагували аж в США. "Магнолія-ТВ" оприлюднила всі факти у сюжеті. 21 вересня цього року під час зйомок на місці ДТП  на Вадима Гетьмана неадекватний чоловік погрожував нашій знімальній групі пістолетом. Репортери попросили допомоги в патрульних, а вони запропонували дзвонити на 102.

Лише після широкого розголосу у ЗМІ, зокрема американських, в поліції розпочали службове розслідування за фактом бездіяльності підлеглих, також відреагувала прокуратура. Розслідування почали через 2 дні після подачі заяви.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

Пані Олеся стоїть на руїнах власного будинку у селищі Мощун на Київщині і не стримуючи сліз розповідає як вже вдруге в житті її звільнил...

За десять місяців після підриву Каховської ГЕС росіяни опублікували відео цього страшного воєнного злочину. Крім цього, в мережу злили і...

“Від обміну до обміну”, “Третю весну росту без тата”, “Не мовчи – полон вбиває”… З такими гаслами сотні людей вийшли у Києві на мирну ак...

X